22.234 abonnees

Redactie In For Luxe

Toys

3 innovaties die autorijden luxueuzer zullen maken

Een nieuwe auto kopen is als een klein kind in de speelgoedwinkel die verschillende stukken speelgoed mag kiezen. Elk jaar komen er nieuwe opties bij die we graag op onze nieuwe auto willen. Veel innovaties worden standaard, andere blijven exclusief. 

Innovaties maken het rijden veiliger, aangenamer en personaliseren onze auto verder, maar echt revolutionair kunnen we ze niet noemen. Een ingebouwde gps is al lang ingeburgerd, automatisch remmen bij noodsituaties, lichten die vanzelf detecteren wanneer het donker wordt, spraakgestuurde commando’s, … maar al deze dingen worden in de kortste tijd standaard.

Maar, welke innovaties maken onze auto’s niet alleen beter maar ook luxueuzer? We bedoelen hier luxe als comfortabeler, efficiënter, intelligenter, veiliger, … Maar ook innovaties die niet binnen twee jaar standaard op elk model zitten. 

1. Ecologie met een gouden randje

In elk aspect van ons leven doen we moeite om onze ecologische voetafdruk te verkleinen. Maar, slechts weinig mensen zetten de stap naar een elektrische wagen. Studies leren ons dat het vooral de hoge prijs van de elektrische wagens is die mensen tegenhoudt om er een te kopen.

Als je het geld hebt, is er dus geen enkele reden om er niet voor te kiezen. Dit jaar introduceren autobouwers namelijk transductieve elektrische wagens waarbij de batterij oplaadt terwijl je rijdt. Alsof een elektrische wagen dus nog niet exclusief genoeg was, wordt hij nu ook nog eens goedkoop in verbruik.

2. Geen chauffeur meer maar ‘chauffeurloze wagens’

Als Google aan hetzelfde tempo blijft doorwerken dan zijn de eerste wagens zonder bestuurder op de weg tegen 2017. Je bestemming comfortabel bereiken zonder zelf te moeten rijden, dat klinkt behoorlijk luxueus. Het is wel een grote, intimiderende stap om de controle over het stuur af te geven aan technologie. Maar er zit zo veel data achter de technologie dat die gelijk staat aan meer dan 40 jaar rij-ervaring.

3. Intelligente data

De verkeersborden staan niet altijd op de beste plaats en soms rijden we er gewoon voorbij zonder ze te zien. Onze auto weet dankzij de huidige technologie perfect waar we ons bevinden en geeft aan in welke snelheidszone we ons bevinden, waar de gevaarlijke punten liggen, enzovoort. Ze lezen de verkeersborden voor ons, bellen ze de wegenwacht voor ons, waarschuwen ons wanneer we op onderhoud moeten, ... 

In de toekomst worden onze auto’s nog intelligenter en wordt de voorruit intelligent zoals een Google Glass. De voorruit wordt zo intelligent dat het onze gps, emails, berichtjes en andere belangrijke boodschappen projecteert wanneer je stilstaat. Met die ‘chauffeurloze wagens’ moet je je niet meer focussen op de weg en wordt deze technologie nog interessanter. De auto wordt dan eigenlijk een verlengde van het kantoor en ons huis waar we gewoon verder gaan met wat we bezig waren.

Drie technologische innovaties om in het oog te houden, zeker als ze alle drie gecombineerd worden in 1 wagen. 

Gerelateerde artikels

Partners in de kijker

Bekijk alle partners