22.234 abonnees

Redactie In For Luxe

Travel

De 5 mooiste food markets van Europa

Food Markets: ontdek een nieuw culinaire wereld

Food markets zijn altijd een leuke ervaring voor foodlovers en citytrippers. Een must-do als je in een stad vertoeft waar een foodmarket aanwezig is. Je mag zeker zijn van een vernieuwende beleving om de lokale (food)cultuur beter te leren kennen. Je vind er kraampjes, food bars, koffiebar- en dessertbars en uiteraard een zeer leuke sfeer.De beauty van deze gelegenheden ligt hem in de veelzijdigheid aan smaken, afkomst, delicatessen, kruiden en gastvrijheid. Maar ook het type bezoekers is heel gevarieerd: van de lokals tot internationale jetsetters. Iedereen ontmoet elkaar in deze overdekte marktbeleving.

Hier een overzicht van de 5 mooiste Europese food markets.

1. HOLY FOOD MARKET (Gent, België)

Voor een bijzondere gastronomische ervaring bezoek je de Holy Food Market in het statige Belgische Gent. Een trendy voedselbolwerk in authentieke setting. De naam verwijst naar de geschiedenis van de 16de eeuwse Baudelokapel in de Gentse Ottogracht. Het resultaat is verbluffend. In deze statige hallen vind je nu verschillende eetlocaties zoals een Magnum Pleasure Bar, een avocado-restaurant en Portugese keuken. De klassieke omgeving steekt fraai af tegen de exotische, veelal Aziatische eetgelegenheden.

2. MERCAT DE LA BOQUERIA (Barcelona, Spanje)

Wandelend door de wijken van het zinderende Barcelona wordt het bijna een uitdaging om niet op één van de vele voedselmarkten te stuiten. De beroemdste is Mercat de Sant Josep, inmiddels beter bekend als Mercat de la Boquera. Wat in de 13e eeuw begon als een doorsnee straatmarkt op de Ramblas is inmiddels een internationaal fenomeen. De 'belle van het bal' is bij uitstek de vis: de Catalanen houden ervan deze in alle soorten en maten (en met alle mogelijke organen en andere onderdelen) tentoon te stellen.

3. TORVEHALLERNE (Copenhagen, Denemarken)

De Scandinaviërs staan - over het algemeen genomen - bekend als modern en gedistingeerd. Maar in de Torvehallerne lijken alle remmen los te gaan: van trendy 'raw food' bij Paleo tot karameldelicatessen van het Deense eiland Bornholm. Fans die meer van een eigentijdse 'street food market' houden, kunnen overigens prima terecht bij een andere bekende food market, de Copenhagen Street Food - PapirØen.

4. TIME OUT MARKET LISBOA, MERCADO DA RIBEIRA (Lissabon, Portugal)

In de Mercado da Ribeira in Cais do Sodre in de Portugese hoofdstad Lissabon werden al jaren de lokale lekkernijen op het gebied van vis, fruit en groenten verkocht. Maar het kreeg een internationaal karakter toen in 2014 de Time Out Market werd geopend. Een walhalla van 35 kiosken van regionale specialiteiten, zoals Azeitão schapenkaas, puddingtaarten, sardien en wijn.

5. MARKTHAL (Rotterdam, Nederland)

De Markthal in Rotterdam, ofwel 'Koopboog' in Rotterdam mag uiteraard niet overgeslagen worden. Het inpandige paradijs werd in 2014 geopend door koningin Máxima en maakt de Maasstad sindsdien een stukje meer 'happening' en modern dan deze al was. Het grijze natuurstenen gebouw van architectenbureau MVRDV trekt veel bekijks, net als het 11.000 vierkante meter (twee voetbalvelden) tellende kunstwerk aan de binnengevel van Arno Coenen en Iris Roskam.

Bron: LXRY

Partners in de kijker

Bekijk alle partners