22.234 abonnees

Redactie In For Luxe

Living

De kunstcollectie van het Louvre is vanaf nu online beschikbaar

Op 26 maart kondigde het Louvre aan dat de volledige collectie kunstwerken online beschikbaar zou zijn voor iedereen om vrij in te grasduinen. Vóór de vrijgave van de collectie had het publiek slechts toegang tot ongeveer 30.000 kunstwerken van het Louvre.

Bezoekers zullen vanaf nu vrij toegang hebben tot alle 482.000 werken in de collectie en tot alle bijbehorende informatie. De verzameling is samengesteld uit de acht afdelingen van het museum en varieert van beroemde schilderijen, tot Egyptische oudheden, tot Renaissance en Islamitische kunst.

In een verklaring over de oprichting van de online database zei de president-directeur van het Mussée du Louvre, Jean-Luc Martinez: "Voor het eerst kan iedereen gratis toegang krijgen tot de volledige collectie werken vanaf een computer of smartphone, of ze nu in het museum te zien zijn, in bruikleen, of in opslag."

(Mona Lisa van Leonardo da Vinci)

Naast het ensemble van het Louvre zullen ook kunstwerken van het Musée National Eugène-Delacroix, de beeldhouwwerken van de Tuilerieën en de Carrousel-tuinen in de online database worden opgenomen. Ook kunststukken die onder het project Musées Nationaux Récupération (MNR) vallen, (stukken die in de Tweede Wereldoorlog door de nazi's zijn geroofd en momenteel in herstel zijn) zullen er te zien zijn.

De navigatie door de collectie is eenvoudig en biedt bezoekers de mogelijkheid om werken op te zoeken via een eenvoudige en geavanceerde zoekmachine. De site bevat ook een interactieve kaart in het Engels, Frans, Spaans en Chinees, waarop bezoekers het museum kamer per kamer kunnen verkennen en meer te weten kunnen komen over de werken die in elke kamer zijn ondergebracht.

(De Franse Kroonjuwelen)

Met deze laatste stap geeft het Musée du Louvre het publiek over de hele wereld meer dan alleen maar gratis toegang om een aantal van 's werelds grootste kunstwerken te bekijken. Het publiek krijgt vrije toegang en informatie over de wereld, zijn omgeving en de verschillende culturen van de mensheid in verschillende tijdsperioden, gezien door de ogen van onze grootste kunstenaars en belichaamd door hun gekozen ambacht, onvermoeibaar geslepen gedurende tientallen jaren.

Op dit moment kan de collectie worden bezocht met behulp van een computer, tablet of smartphone en deze zal blijven groeien naarmate de medewerkers van het Louvre de bestaande database blijft bijwerken en uitbreiden, zodat bezoekers steeds meer toegang krijgen tot kennis en informatie. Bovendien zou dit meer mensen ertoe aanzetten om een reis naar het Franse museum te gaan plannen na de welgekende corona crisis. "Ik ben er zeker van dat dit digitale bezoek mensen nog meer zal inspireren om naar het Louvre te komen om de collecties met eigen ogen te ontdekken," zei Martinez.

Ga nu naar de officiële website van Musée du Louvre Collections!

 

Bron: luxuo.com

Partners in de kijker

Bekijk alle partners