22.234 abonnees

Juweliers Casteur

Een intense streling

Wellbeing

Oesters en parels: van delicatesse naar finesse

Oesters staan hoog op het lijstje van de feestelijke delicatessen en worden het best gegeten tussen september en april. Het franse woord voor oester, 'huître', zegt het eigenlijk al zelf: huit r, acht maanden met een 'r' in de naam.

Maar oesters zijn veel meer dan een lekkernij: ongeveer 1 op de 15 000 oesters produceert op natuurlijke wijze een parel. Juwelen met parels blijven erg populair en meerdere grote merken brengen ieder jaar mooie stukken met parels uit. Elegant en tijdloos, al dan niet in een modern jasje, staan ze iedere vrouw ongeacht haar leeftijd.

Indringers

Deze kostbare 'spelingen van de natuur' worden gevormd als een vreemd lichaam, zoals bijvoorbeeld een klein kreeftje, een zandkorrel of een stukje schelp een pareloester binnendringt. Om zichzelf te beschermen, vormt de oester kleine laagjes parelmoer om de irritatie heen, totdat er een rond, glanzend bolletje ontstaat: de parel.

De zeldzaamheid van parels valt moeilijk te rijmen met hun populariteit: daarom werden rond 1900 de eerste 'gekweekte' of cultivé parels gevormd, door een bolvormig stukje mosselschelp te injecteren in een pareloester. De Japanner Mikimoto Kōkichi, die dit proces op de kaart zette, zorgde voor de ondertussen wereldwijde populariteit van de parelindustrie.

Geduld

Parels kweken is een proces dat geduld vergt: de schelpen worden, na het inbrengen van het 'vreemde voorwerp', weer gesloten en in een net met vakjes geplaatst en in zee gehangen. Elke drie maanden worden ze uit het water gehaald en met zorg schoongespoten om het vuil eraf te halen zodat de parels niet 'vervuild' worden, en na 12 tot 24 maanden wordt de oester geopend en wordt de parel eruit gehaald.

Niet elke parel is evenveel waard: zowel de glans, grootte, symmetrie, kleur en perfectie spelen een rol. De glans, het lichtspel in de parelmoer van de parel, is hier het allerbelangrijkste. Daarnaast geldt dat hoe perfecter de bol, hoe duurder de parel, en dat geldt ook voor de grootte. Tenslotte is kleur van cruciaal belang : lichtroze en grijze parels behoren tot de kostbaarste stukken.

Verschil moet er zijn

Over wie 'de mooiste’ heeft blijft de discussie onbeslecht, maar afhankelijk van het juweel waar ze in terecht komen, zijn er verschillende mogelijkheden in grootte en kleur. Akoya-parels bijvoorbeeld, uit Japan, komen uit kleine oesters die mooie parels tussen 2 en 9 mm voortbrengen. Wil je grotere exemplaren, dan zoek je die best in de regio van de Stille Zuidzee, waar er parels tussen de 9 en 16 mm gekweekt worden. Rond Australië en de Filippijnen worden vooral witte en crèmekleurige parels gekweekt, in het gebied rond Tahiti kan je groen-zwarte parels terugvinden. Ook parelmoer van de schelp wordt gebruikt voor sieraden en siervoorwerpen.

Onderhoud van parels

Een mooi onderhouden pareljuweel behoudt haar glans en gladheid. Zonder de juiste zorg verouderen ze snel: ze worden mat, er verschijnen barstjes of de parelmoerlaagjes beginnen los te komen. Vermijd daarom dat parfum en cosmeticaproducten in contact komen met je parels, en wrijf ze op met een fluwelen doek of een zeemvel nadat je ze gedragen hebt.

Op zoek naar het perfecte pareljuweel? Breng een bezoekje aan Juweliers Casteur om jouw ideale pareljuweel te komen kiezen!

Gerelateerde artikels

Partners in de kijker

Bekijk alle partners