22.234 abonnees

Redactie In For Luxe

Toys

Waarom Lechal beter wordt dan Nike+

Wearables zoals Nike+ vonden heel snel hun weg naar sporters die graag hun sportieve prestaties monitoren (en sharen). Lechal gaat nog een stap verder dan de sportprestaties en wordt ook de gps die ons via intelligente schoenen begeleidt.

Lechal is geen armband zoals de meeste wearables in zijn soort, maar wel een schoen of een inlegzool voor je schoen. Je laadt hem op net zoals andere wearables maar steekt het zooltje daarna gewoon in je schoen of trekt de schoen aan. Lechal betekent niet voor niets ‘breng mij hier heen’ in het Hindi.

 

Wanneer je gaat sporten houdt Lechal je prestaties bij net zoals de Nike+ van Nike of de MiCoach van Adidas doen. Het parcours, de snelheid, hoeveel calorieën je verbrand hebt, … een eindeloos aantal parameters. Maar daar waar Nike+ en consorten ophouden gaat Lechal verder.

Je kan hem namelijk als gps gebruiken die aan de hand van trillingen aangeeft waar je heen moet. Je kan verschillende soorten trillingen instellen als commando's zodat je onderweg direct weet wat je moet doen. Op je smartphone kan je natuurlijk mee volgen hoe ver het nog is enzovoort, net zoals op een gewone gps, maar eigenlijk is het niet nodig.

Dit systeem opent perspectieven voor heel wat andere toepassingen. Zo wordt Lechal nu door blinden en slechtzienden getest (en goedgekeurd) als gps en begeleiding. Ook voor oudere mensen die het niet gewend zijn hun weg te zoeken met een smartphone zou dit een leuke oplossing kunnen zijn.

De Indiase technologiefirma Ducere komt deze winter met Lechal op de markt. De zooltjes zullen qua prijs tussen €80 en €140 zitten maar je kan ook een schoen op maat laten maken.

Gerelateerde artikels

Partners in de kijker

Bekijk alle partners